Minket választottak többek közt:

Honlapkészítés

Reszponzív és Retina-ready technológiával

A manapság készülő honlapok nagy százalékánál igény van az úgynevezett dinamikus működési módra.

A statikus weblapok úgy jelennek meg, mint a szövegszerkesztőkben írt dokumentumok és azokkal hozzávetőleg azonos dolgokat lehet megvalósítani rajtuk. Ha elkészül, a következő módosításig ugyanaz marad, így bárki megnézi, ugyanazt látja. Előnye a megoldásnak, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ellenben minden egyes változtatás fejlesztői szakértelmet kíván, csak ritkán frissülő tartalom esetén ajánlható.

A dinamikus weblapokat ellenben a szerver minden megtekintéskor újra és újra összeszerkeszti a rendelkezésre álló adatok alapján. A fórumok tartalma például az eddigi bejegyzések alapján generálódik, a látogató-számláló az eddigi látogatók száma alapján, a hírek pedig az előre lementett hírszövegek alapján.

Dinamikus weboldalkészítés esetén lehetőség van arra, hogy a honlap bizonyos részeit egy jelszóval védett, szövegszerkesztőhöz hasonló felületen a tulajdonosok -programozói szakértelem nélkül- szerkesszék, így az új híreknek, cikkeknek, eseményeknek elég megírni a szövegét és ezek alapján a weblap automatikusan legenerálja saját magát.

A dinamikus megoldás rengeteg olyan lehetőséggel rendelkezik, amivel a statikus nem: ilyen a tartalomszerkesztő rendszer, fórum, webáruház, szavazás, keresőrendszer stb., így az esetek nagy részében többszörösen megtérül az erre szánt plusz fejlesztési idő.

Néhány gyakran felmerült kérdés a honlapjainkkal kapcsolatban.

- Valamilyen kész sablont használnak a honlaphoz?

Jellemzően szeretünk egyedi honlapokat készíteni. Amennyiben a megbízónak esetleges anyagi megfontolások miatt egyszerűbb, olcsóbb egy kész-félig kész sablont testreszabni, akkor mi erre is nyitottak vagyunk.

- Én is tudom szerkeszteni az elkészült oldalt?

Természetesen. Az elkészült honlapok egy egyszerű tartalomkezelő rendszer alapjaira épülnek. Ennek segítségével komolyabb informatikai ismeretek nélkül is karban lehet tartani és frissíteni a honlap tartalmi részeit.

- Telefonon és táblagépeken is jól jelenik meg a honlap?

Igen. A honlapjaink úgynevezett "reszponzív" technológiával készülnek. Ennek lényege, hogy képernyőfelbontástól és -mérettől függetlenül a legoptimálisabb módon jelenik meg a honlap. A szövegek mindig olvasható méretben jelennek meg, és a honlapon való navigáció is optimalizált.

- Mennyibe kerülne a kész honlap?

Mennyibe kerül egy ház? Itt is ezernyi dolog befolyásolja a végső árat. Azt javaslom, hogy kérjen ajánlatot. A beszélgetés során célzott kérdésekkel hamar el tudunk jutni a pontos árhoz. Ide tartozik, hogy mindig vannak opciók, amik jelentősen tudják (lefelé is) módosítani az árakat.

- A keresőoptimalizálás is benne van az árban?

Egy alap optimalizációt végzünk az elkészült oldalakon. A Google jelen állás szerint szembe megy azzal, hogy "optimalizáljuk" az oldalt. Véleményük szerint értékes és releváns tartalmat kell biztosítani a felhasználóknak. Mi is ebben hiszünk. Releváns kulcsszavakban gazdag szöveges tartalmak azok, amelyre a Google vágyik. Adjuk meg nekik közösen. 

- Van már honlapom. Foglalkoznak frissítéssel is?

Természetesen. Ez nem jelenthet problémát.

Miért jobb az egyedi sablon a megvásárolható sablonoknál?

A "gyári sablonok" nagy előnye, hogy napon hamar összeáll egy viszonylag egységes kinézetű honlap, magyarán a honlakészítés kevesebb munkával jár, így a munkára versenyképes árat lehet mondani. Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy ezen sablonok megvásárlásával nem kapunk kizárólagosságot, tehát bármikor szembejöhet velünk vagy a honlapunk látogatójával egy ugyanazt a sablont használó oldal, ami jelentősen presztízsveszteséget jelent a honlapnál és tulajdonosánál.

Másfelől ezek a sablonokat szándékosan úgy készítik el, hogy a vásárlók lehető legnagyobb halmazát érjék el, tehát telerakják olyan funkciókkal, opciókkal, amelyekre adott esetben semmi szükség nincs a honlap készítése során. Ez meg is látszódik a forráskódban is, illetve az oldal betöltődésekor is. Sok száz kilóbájtot, vagy néha megabájtokat töltet be a rendszer úgy, hogy sokszor ezek a funkciók nem, vagy csak jelentős munka árán kikapcsolhatóak. És, hogy miért is fontos ez a szempont a honlap értékelése során?

A Google miatt. Manapság már megkerülhetetlen ez a kereső. Ők pedig a legjobbat akarják nyújtani a felhasználóiknak, ami meg is látszik a mostani tendenciákon. A mobilos internetezés elterjedésével még nem feltétlen jár párban a megfelelő letöltési sebesség (és főleg a forgalmazott adatmennyiség). Ezt pontosan látja a Google és elkezdte visszafelé sorolni azokat a honlapokat az organkus keresési eredményei közt, amelyek nem mobilbarátak. Erre komoly tesztoldalakat is készítettek:

A Google PageSpeed Insights weboldal sebesség és optimalizálás vizsgálat egyik fontos ezköze.

A Google és útmutatókat is ad, hogy mobilon is a lehető legkevesebb adatforgalmazásra ösztönözzék a honlapok gazdáit. Tehát a sablonok készítői a sokrétűen felhasználható honlapjaikkal pont ellene mennek a Google irányának. Jelentős weboldal optimalizáltságot a honlapkészítés során csak az igényeket pontosan felmérve és csak azokat megvalósítva lehet. Ugyanis ma már az, hogy jó helyen jelenjünk meg a Google-nál majdhogynem elengedhetetlen.

Korábbi munkáink

Blahó László fotó

Blahó Lászlónak hívnak.
Szabadúszóként több, mint 20 éve foglalkozom filmes és webes munkákkal. Sok honlap és fotós projekt fűződik a nevemhez. A Stúdió Budapest, Magyarország központtal működik.

Kapcsolat

Partnerek