DVD-Video készítés

Authoring

Az authoring a DVD-Videó gyártás-előkészítésnek legidőigényesebb része, mely komplex folyamatot foglal magában. Itt a menüszerkezet megtervezése után a különböző forrásanyagok és média elemek (értendő itt videó, audio, többnyelvű feliratok, menüképek stb.) összeállítása a következő lépés, a menü funkcionális- és grafikai terveinek megfelelően, valamint ezek kapcsolatainak és működésének programozása (fejezet pontok, audiorendszer-, szinkron- és feliratnyelv választása stb.). Itt történik az általános DVD-paraméterek - ilyen a régiókód, a másolásvédelem stb. - beállítása is.

Digitalizálás

A művelet során kódoljuk a videójelet professzionális DVD kompatibilis MPEG-2 formátummá, változó vagy konstans bitrátával, mindig a forrásanyag terjedelméhez és minőségéhez igazítva. Az audió kódolása során hozzuk létre a magas minőségű 2 vagy több csatornás hangsávokat AC-3 Surround, Dolby Digital 5.1, DTS vagy DTS EX formátumban. A kódolás szoftveres úton történik.

Menütervezés

A DVD legfőbb ismérve más videó anyagokat hordozó médiákhoz képest az interaktivitás. Ezért a DVD-k általában valamilyen menürendszerrel támogatják a felhasználók eligazodását a videó és audio anyagok között. A menürendszer szerteágazó lehetőséget kínál a kiadvány látványossá és érdekkeltővé tételére. A videótechnikai megoldásoknak jóformán csak a fantázia szabhat határt.

Korábbi munkáink

Blahó László fotó

Blahó Lászlónak hívnak.
Szabadúszóként több, mint 20 éve foglalkozom filmes és webes munkákkal. Sok honlap és fotós projekt fűződik a nevemhez. A Stúdió Budapest, Magyarország központtal működik.

Kapcsolat

Partnerek